FEKETE – FEHÉR FOTÓK KÉSZÍTÉSE

Hogyan készíts jó fekete – fehér fotót?

A fekete – fehér fotók készítését sokan egyszerűnek gondolják, de azért itt is van néhány trükk ahhoz hogy a fotók színe valóban fekete legyen. A képek átalakításához célszerű képszerkesztő programot használni pl. Photoshop programot.

A fotóimat mindig színesben készítem el, majd a retusálás után készítek egy-egy fotóból fekete – fehér képet, de csak akkor, ha az adott képnek ez jó, mert nem minden kép néz ki jól Black & White színbeállítással. A BW színű képeket a mai napig sokan szeretik, valami pluszt sugallnak a képek.

fekete-feher_fotok_adriancolors

Fontos, hogy a fotókat Raw formátumban rögzítsük a fényképezőgépünkkel, mert ez a beállítás sokkal több értéket tartalmaz, így a későbbi képfeldolgozáskor nyugodtan variálhatjuk a képet, nem fog szétesni.

A megfelelő képkidolgozás után a fotó kinyomtatva is fekete marad, nem pedig sárga vagy pirosas.

  1. Váltsuk át a képet grayscale színűre, ezzel a lépéssel elértük, hogy a képünk valóban szürke vagy fekete lesz az előhívás vagy nyomtatás után is. Ha előhívatjuk a fotót, akkor fontos, hogy állítsuk vissza RGB-re a színt, mert a fotó előhívó berendezések csak az s-RGB szín beállítású fotókat tudják kezelni.
  2. A fekete fehér képeknél jól mutat ha erősen meghúzzuk az értékeket a Level panelen Ctrl-L billentyűparanccsal jön elő.

fekete-feher_fotok_level

  1. A BW fotóknak kimondottan jó az erős élesítés, ezért célszerű a képekre ráerősíteni. Filter/sharpen/unsharpmask

Ha nem grayscalre állítjuk a file színét, hanem csak Black & Whitra, akkor célszerű a magenta és a sárga színekből kivenni, BW-re átváltás után rögtön fel is dobja a program ezt a lehetőséget.

A fotók kidolgozásához nem árt egy színhelyes monitor se, mert ugye a monitort nézve állítjuk a képek színeit.

Szabó Adrián fotós